11-09-06

Het land is gered van de chaos

Prachtig artikel, de moeite om te lezen:

 

De Staatsveiligheid heeft dus een gevaarlijk neonazi-netwerk van het leger opgerold. Sinds een paar dagen slapen we dus alweer iets beter. Want de heerschappen waren van plan het land compleet te destabiliseren. Ze hadden een wapenarsenaal, een bom die een hele auto kon doen opblazen en een pamflet om die op te eisen. De aanslag dan, niet de auto. Het land is ternauwernood aan de chaos ontsnapt.

Een pluim dus voor de staatsveiligheid die hier grandioos werk verricht heeft. En natuurlijke een uitgelezen aanleiding voor jan en alleman om allerhande complottheorieën uit de schuif te halen.

Zo stelt zich de vraag waarom men juist nù tot actie overging. Naar eigen zeggen hield men de verdachten al twee tot drie jaar in het oog. "Een maand voor de verkiezingen, dat is natuurlijk tegen ons gericht", zo beweren stemmen van het Vlaams Belang. Nonsens natuurlijk. Als men zoiets wil doen, dan doet men dat voor de federale verkiezingen. En dan nog liefst nadat de nitwits hun auto opgeblazen hebben. Jürgen toch. Zó idioot is men bij de staatsveiligheid toch ook niet dat men zijn kruit bij de verkeerde verkiezingen verschiet?

Neen, er is allicht een veel simpeler verklaring waar - merkwaardigerwijs - nog niemand op gewezen heeft. Geen twee dagen voor het oprollen van de bende werd immers een nieuwe baas van de Staatsveiligheid aangekondigd. En is er iets meer frustrerend voor een oude baas dat de volgende met de pluimen gaat lopen? Neen, natuurlijk. Als er pluimen te verdelen zijn, dan steek ik die wel op mijn hoed, zal Dassen gedacht hebben.

Overigens - en dit even terzijde - is het wel merkwaardig wat soort mensen onze Staatsveiligheid leidt. De vorige was een blauwe kabinetschef. Spionage-ervaring noppes. De nieuwe chef heet Alain Winants en is (blauwe) advokaat-generaal. Behalve als de man er een dubbel leven op nahield, zal zijn spionage-ervaring ook wel noppes zijn. Maar Winants is vlot tweetalig en heeft in het proces tegen het Vlaams Blok zijn Belgische sporen verdiend. Politiek de juiste kleur hebben is dus blijkbaar belangrijk in onze spionagedienst. Voor een treinmaatschappij kunnen we dat nog begrijpen. Daar kost mismanagement alleen maar geld aan de belastingbetaler. Maar een staatsveiligheid? Geen wonder dat een en ander daar vierkant draait.

Ook hoogst eigenaardig is de vraag van velen om nu maar snel een paar wetten te stemmen die dit soort neonazi-verenigingen buiten de wet stelt. En daar volgt mijn klein verstand niet meer. Vooreerst dacht ik dat men die wetten al had, want men heeft er het Vlaams Blok mee vervolgd.

En ten tweede lijkt het mij bijzonder idioot om daarmee terrorisme te willen stoppen. Dolgedraaide padvinders die na de uren wat soldaatje willen spelen, tot daar aan toe. Maar een beetje terrorist met hersens in zijn hoofd en ambitie om meer te doen dan zijn autootje op te blazen? Die blijft natuurlijk uren weg van bloed-en-bodem verenigingen waar het krioelt van de Staatsveiligen. Als ze profielen aanleggen van flaminganten - ze mochten ooit eens op het Eurovisiesongfestival willen zingen - hoeveel meer spionnen lopen er dan niet rond in dat soort kringen?

Neen, als er iets moet aangepakt worden, is het het Belgisch leger wel. Want blijkt nu niet dat dit een broeihaard is van neonazi-gedachtengoed? Een cultuur van geweld? Een vruchtbare humus voor mensen met meer wapens dan hersens? Een biotoop van extreem-rechtse geflipten die wapens verzamelen en bommen in mekaar flansen?

Als ik politicus was, ik zou het leger buiten de wet stellen.

Door: Anita Janssens 10-09-2006 op http://www.politiek.net/diogenes/16597 

15:38 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.