20-09-06

Minister Onkelinx is onbekwaam en liegt volgens de pers.

De volgende woorden van minister van Justitie Onkelinx (PS) zullen haar – hopelijk – haar verdere carrière blijven achtervolgen, want ze zijn een illustratie van de ‘ernst’ waarmee deze PS-politica haar functie opvat: “Ik heb mij nooit verzet tegen een nieuwe gevangenis in Dendermonde”. P-magazine (nr. 37, 12.09.2006) onderzocht het dossier en heeft maar één conclusie : Onkelinx liegt.

Het justitiebeleid van Onkelinx is een puinhoop. De recentste maanden kreeg het publiek enkele spectaculaire illustraties te zien, zoals ‘de grote ontsnapping’ uit de gevangenis van Dendermonde. En dan hebben we het niet in de eerste plaats over de gebrekkige communicatie, waarbij mevrouw Onkelinx het niet eens nodig vond om zich na de ontsnapping ter plaatse te begeven.

We hebben het vooral over het feit dat de beveiliging in deze gevangenis zo gebrekkig bleek dat een soeplepel en een mes voldoende waren om zich een weg naar de vrijheid te forceren. Wat voormalig minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) deed verklaren: “Mocht de PS in 2001 mijn plan voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde niet bewust geblokkeerd hebben (…) was er van een ontsnapping geen sprake geweest” (P-magazine).

Op 23 augustus 2006 riposteerde mevrouw Onkelinx op de commissievergadering in volgende bewoordingen: “Als vice-eersteminister heb ik mij in de loop van de vorige legislatuur nooit moeten verzetten tegen de constructie van een nieuwe gevangenis in Dendermonde om de reden dat het dossier nooit op de ministerraad is gekomen tussen 1999 en 2003.” Uit de rest van het verhaal in P-magazine zal duidelijk blijken dat Onkelinx hier liegt, maar om de ‘samenwerking’ in de paarse regering niet nog meer te belasten, werd een omerta afgekondigd en werd besloten om Verwilghen te offeren.

Want Onkelinx is helemaal niet de eerste die een meerjarenplan voor de gevangenis had opgesteld. Een eerste plan was eigenlijk al in 1999 klaar, en voorzag een uitvoering tussen 2004 en 2007. Dit plan borduurde verder op een studie van 1995 en omvatte enkele cruciale punten: sluiting van kleine gevangenissen, nieuwbouw in Dendermonde en Namen, enz.

De inspecteur van Financiën, die de investeringsplannen moet beoordelen, sprak echter een negatief advies uit op basis van drie elementen: De raming zou overdreven zijn, Verder vreesde de inspecteur niet genoeg gekwalificeerd personeel in de streek te vinden en vooral: “Hoe meer cellen met bouwt, hoe meer gevangenen er zullen zijn”. In de overtuiging van de inspecteur van Financiën – en van de PS - is het beter te werken met alternatieve straffen en elektronisch toezicht.

Wie die inspecteur van Financiën dan wel was? Jean-Marie Cadiat, ex-kabinetschef van Di Rupo en Onkelinx, en volgens P-magazine “een hoge piet uit de structuur van de PS”. Gedurende jaren zal deze Cadiat de plannen voor nieuwbouw kunnen vertragen.

Op 26 februari 2003 vindt er een interkabinnetenvergadering plaats, waar justitiespecialisten discussiëren over een ‘nota voor de ministerraad’ over investeringen in gerechtsgebouwen en gevangenissen. Daarin was een akkoord over de aankoop van grond voorzien, zelfs de plannen voor de nieuwe gevangenis van Dendermonde waren al door architecten getekend. En dan gebeurde er iets heel uitzonderlijk: de vertegenwoordiger van minister Onkelinx laat weten dat haar minister een veto stelt tegen het meerjarenplan.
“Een dramatisch moment” weten bepaalde magistraten te vertellen. “De hoogdringende vernieuwingswerken werden voor jaren bevroren.”

Nu is er dus een plan goedgekeurd, met de aankoop van terreinen in Dendermonde voorzien pas in 2009!

Paul Geudens vat het probleem Onkelinx in enkele zinnen vrij goed samen: “Laurette Onkelinx heeft een heel ander idee over strafuitvoering dan de meeste mensen die ik ken. Zij heeft meer aandacht voor veroordeelde criminelen dan voor de slachtoffers. Wie in aanmerking komt voor vroegtijdige vrijlating, krijgt dat blijkbaar automatisch”. Zo komt een viervoudige moordenaar binnenkort in aanmerking voor penitentiair verlof. “Maak dat maar eens mee als man die vrouw en drie dochters heeft verloren om amper zeven jaar na de veroordeling te horen te krijgen dat je de moordenaar van vier familieleden binnenkort weer kan tegenkomen op straat. Dat is toch om gek te worden, neen?” (Gazet van Antwerpen, 16.09.2006).

Minister Onkelinx is onbekwaam en liegt bovendien. De boodschap in de Vlaamse pers is overduidelijk.

11:13 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: onkelinx, ps, politiek, links |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.