29-09-06

Belgische journalisten de minst opgeleide van de westerse wereld!

Rudi De Ceuster was Directeur-Generaal van het Agentschap Belga (1983-1999), voorzitter en secretaris-Generaal European Alliance of News Agencies ((1991-2000), Hij is tevens associate member, WAN (World Association of Newspapers).

 

Ik ga de man even citeren, mij wil men toch nooit geloven als ik zeg dat de Belgische journalisten één van de slechtste opgeleide zijn in de westerse wereld:


…WAN, de World Association of Newspapers, wijst er in haar laatst verschenen jaarboek ook op dat de krantenoplage tussen 1999 en 2003 wereldwijd nog gestegen is met 5 procent. De langjarige trend vertoont echter een gestadige, maar trage vermindering van de wereldwijde krantenverkoop.
Het verontrustende hierbij is echter dat het in België op dit vlak nog veel slechter gaat. De cijfers liegen er niet om. Slechts iets meer dan 1 op 7 Belgen koopt dagelijks een krant (één op 8 in Wallonië, één op 7 in Vlaanderen). We blijven daarmee schromelijk ten achter op onze buurlanden: 1 op 3,6 Duitsers, één op 3,4 Britten, en één op 4 Nederlanders koopt dagelijks een krant. Zelfs in televisie- en Internet-land USA koopt één op 4 Amerikanen dagelijks een krant. De penetratie van dagbladen in het dagelijks leven in Vlaanderen is dan ook bedroevend te noemen.
Het is natuurlijk zo dat niemand een krant koopt omwille van de publiciteit die erin verschijnt – wél omwille van het nieuws, de inhoud, de commentaar die hij erin meekrijgt. Er schort dus duidelijk iets aan het nieuws- en informatieaanbod bij onze kranten (want de buurlanden scoren dubbel zo goed).
Men kan overigens gelijkaardige bedenkingen maken bij de cijfers die de audiovisuele media hanteren: zelfs op een goede kijkdag volgen hooguit 1,2 miljoen Vlamingen het nieuws op een Vlaamse televisie-zender. Dat betekent dat 4 op 5 Vlamingen niet kijken, of, zoals schrijver dezes, naar buitenlandse zenders kijken, omdat zij de inhoudelijke zwakte van binnen- en buitenlands nieuws op de Vlaamse zenders niet langer pikken.
Deze bedenkingen moeten ons tevens tot een grote relativering aanzetten van de vermoede invloed die de media wordt toegeschreven wanneer het om politieke verslaggeving en duiding gaat: de grote meerderheid van de Vlamingen (en per extrapolatie ook Belgen) heeft blijkbaar lak aan wat de media verkondigen, of aan de boodschap die politici graag ventileren via bevriende media of journalisten.
Wellicht ligt daar bijvoorbeeld deels de verklaring waarom een politieke partij die – al dan niet terecht – nu al 20 jaar gediabolizeerd wordt in de Belgische pers is uitgegroeid tot de grootste partij in dit land. Buitenlanders, die onze media lezen, hebben het doorgaans moeilijk om dit fenomeen rationeel te verklaren – tenzij via een inderdaad marginale beïnvloeding van het publiek door de media, wat toch ernstige vragen stelt over het democratische gehalte van deze samenleving…..
….Daarenboven wordt aan opleiding, training en herbronning van journalisten te weinig aandacht en nog minder geld besteed, in vergelijking met sommige buurlanden.
De uitgevers schieten hier duidelijk tekort, in zoverre dat de Vlaamse Overheid nu zelf de opleiding van journalisten subsidieert – zonder zich al te veel te bekommeren over wat er de facto met dat geld gebeurt. Het blijft wellicht een unicum in Europa dat werkgevers zich op die manier van een essentiële opdracht ontdoen.
De waarheid gebiedt echter ook te zeggen dat België – en dan vooral Vlaanderen – weinig verwend is inzake kwalitatieve journalistenopleidingen. In Nederland en zelfs in Frankrijk staat men op dat vlak mijlen verder – om van Groot-Brittannië en de VS maar te zwijgen.
Er wordt natuurlijk hier, zoals elders, vanuit het publiek inhoudelijke kritiek geleverd op de pers. De pers brengt zogenaamd enkel negatief of slecht nieuws, editorialisten die tot redelijkheid aansporen worden als zwakkelingen betiteld,
een steeds groeiend deel van de bevolking is er rotsvast van overtuigd dat pers en politiek één pot nat vormen.
Recente incidenten hebben allicht deze grotendeels foute indruk nog versterkt. Bij de fameuze raciaal geïnspireerde incidenten in Frankrijk (en in veel mindere mate in België) waarbij honderden autos van onschuldige burgers in brand werden gestoken verklaarden hoofdredacteurs van toonaangevende gedrukte en audiovisuele media doodleuk dat zij “in overleg met Justitie en Binnenlandse Zaken”, dus in overleg met politici hun berichtgeving hadden “afgezwakt” – met andere woorden, gecensureerd.
Toen onlangs een socialistische federale Minister op een flagrante leugen werd betrapt in haar onderhandelingen met de levensbelangrijke oliesector, kondigde de Vlaamse staatstelevisie VRT aan dat zij de betrokken Minister haar interview had laten “overdoen”, omdat het niet goed overkwam. Zelfs in de USSR van Brezjnev was zoiets nooit vertoond….

Auteur: Rudi De Ceuster ex-Directeur-Generaal van het Agentschap Belga.


10:56 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ceusters schrijft:
"Deze bedenkingen moeten ons tevens tot een grote relativering aanzetten van de vermoede invloed die de media wordt toegeschreven wanneer het om politieke verslaggeving en duiding gaat: de grote meerderheid van de Vlamingen (en per extrapolatie ook Belgen) heeft blijkbaar lak aan wat de media verkondigen, of aan de boodschap die politici graag ventileren via bevriende media of journalisten.
Wellicht ligt daar bijvoorbeeld deels de verklaring waarom een politieke partij die – al dan niet terecht – nu al 20 jaar gediabolizeerd wordt in de Belgische pers is uitgegroeid tot de grootste partij in dit land. Buitenlanders, die onze media lezen, hebben het doorgaans moeilijk om dit fenomeen rationeel te verklaren – tenzij via een inderdaad marginale beïnvloeding van het publiek door de media, wat toch ernstige vragen stelt over het democratische gehalte van deze samenleving….."

Waarom zouden ze dit niet snappen? Zou het juist net niet verklaard kunnen worden doordat er wél nog mensen zijn die zich laten informeren maar niet laten beduvelen en -dat zal dan wel door de slechte opleiding van die journalisten zijn zekers - hun schijnheilige manipulatie en zelfcensuur doorzien?

Gepost door: Vanzwam | 29-09-06

De commentaren zijn gesloten.